top of page

התאמת טיפול פסיכיאטרי

  • ד"ר פורמן זהר
  • Jun 21, 2019
  • 3 min read

האתגר: מציאת הטיפול המתאים

אנשים רבים עשויים להתמודד עם מצב נפשי מסוים זמן רב עד שהם מגיעים למסקנה שיש בעיה. וגם אז, לעיתים נדרש זמן רב לגבש את ההחלטה, האומץ והמשאבים הכליליים (הכלכליים) כדי לפנות לפסיכיאטר על מנת לקבל עזרה ולהסכים ליטול טיפול לבעייתם הנפשית. ככלל, הטיפולים במצבים הנפשיים השונים נחלקים לטיפולים פסיכותפריים (בשיחה) וטיפולים תרופתיים.

התאמת הטיפול התרופתי נעשית בפגישה הראשונה, המכונה "אינטייק" ונמשכת לרוב כ50 דקות. הפגישה כוללת הכרות של הרקע האישי של המטופל, הרקע האוטוביוגרפי, התעסוקתי, האקדמי, המשפחתי, הרקע הרפואי, הרגישויות, אם קיימות וההרגלים שלו, זאת אפילו לפני שמבינים את הסיבה שבגללה פנה לטיפול ואת התסמינים המטרידים אותו. לאחר קבלת כל האינפורמציה הרלוונטית מהמטופל, מתגבשת האבחנה וניתן להתאים את הטיפול. הטיפול במצבים הנפשיים עשוי להיות טיפול תרופתי או טיפול פסיכותרפי (שיחתי), אולם לרוב, השילוב בין שני סוגי הטיפול הוא היעיל ביותר.

את תהליך התאמת הטיפול למטופל ספציפי ניתן לדמות לתהליך תפירת חליפה, הנעשה למידותיו המדויקות של הלקוח. לעיתים נדרשת "מדידה אחת" על מנת לתפור חליפה מושלמת ולעיתים נדרש לבצע שינויים ותיקונים עד לקבלת התוצאה המושלמת. כאמור, הניסיון למצוא את הטיפול התרופתי המתאים עלול להימשך על פני כמה שבועות, אולם בניגוד לתהליך תפירת חליפה ללקוח, בתקופה זו המטופל עשוי להישאר במצוקה מתמשכת.

כיצד מוצאים את הטיפול המתאים?

ניסוי וטעייה: בספרות הפסיכיאטרית פותחו מעין "אלגוריתמים", או שלבי טיפול, המנחים את דרכי הפעולה במקרה ששלב טיפולי ראשון לא מצליח, לאחר מכן כששלב שני לא מצליח וכן הלאה. "כללים" אלה, מבוססים על עשרות מחקרים שבדקו את היעילות של התרופות השונות על מטופלים שונים ונועדו לייעל את תהליך התאמת הטיפול התרופתי. בדרך זו אפשר לעזור כמעט לכל מקרה. יחד עם זאת, לעיתים מטופלים מסוימים עשויים לנשור באמצע התהליך עקב רגשות ייאוש, קוצר רוח, או סתם מתעייפים מניסיונות חוזרים, שוב ושוב.

שחזור הצלחה: מחקרים הוכיחו כי תרופה שעזרה בעבר, עשויה לעזור שוב בסבירות גבוהה. כמו כן, מחקרים אחרים מצאו כי תרופות שעזרו לבן משפחה של המטופל (בעיקר מדרגה ראשונה) עשויות להיות יעילות גם עבור המטופל עצמו ולכן כדאי לבחור דווקא בהן.

בדיקות גנטיות: קיימות כיום חברות מסחריות המציעות לקצר את תהליך התאמת הטיפול התרופתי ולזהות את התרופה המתאימה מראש, זאת על ידי מיצוי הקוד הגנטי של המטופל, והשוואה לניסיון העבר ולמידע על פעילות התרופות השונות. לטענת משווקי הבדיקה, הבדיקה ממפה את הקידוד הגנטי של חלבונים שונים במוח ואת השינויים הקטנים בין אדם לאדם, ומאפשרת להעריך טוב יותר את ההתאמה בין תרופה למטופל. חשוב לציין כי בדיקות אלה הן מסחריות וחדשות יחסית בשוק, הן לא הוכחו במחקרים ארוכי טווח ולכן יש לקחת אותן בערבון מוגבל ולהתייעץ עם הרופא המטפל בטרם פונים לביצוע הבדיקה (שגם עלותה יקרה מאוד).

עוד אלטרנטיבות נוספות לטיפול תרופתי: במקרים מעטים, בהם גם הטיפול התרופתי אינו עוזר, ניתן לשקול טיפולים כדוגמת טיפול בנזעי חשמל (ECT) או טיפול בגירוי מגנטי (DTMS) אשר מיועדים לטיפול בדיכאון עמיד לטיפול (לאחר כישלון של שני נוגדי דיכאון במינון טיפולי ולאורך זמן מספיק), וגם כטיפול הטוב ביותר למצבים קטטוניים ויעיל גם לטיפול במצבים פסיכוטיים או מאניים עמידים לטיפול תרופתי.

לרוב, אין קיצורי דרך. לכן, היות והתהליך עשוי להיות לעיתים ארוך ומעייף, כדאי לצאת אל המסע הזה בליווי של פסיכיאטר מקצועי, אמין, מנוסה, זמין ובעל ידע שיוכל להתאים את הטיפול בצורה מקצועית, להפיג את החששות על ידי מתן מידע מקצועי ולהיות סבלני וקשוב מספיק על מנת לשאת את החששות והתהיות שעשויות להתעורר לאורך הטיפול.

אם גם אתם סובלים מבעיה נפשית ומעוניינים לקבל עזרה וטיפול, אתם מוזמנים ליצור קשר ולקבוע פגישה בהקדם.

Commentaires


bottom of page